diumenge, 4 de desembre del 2011

Els misteris de SERIOCLA!


Hola a tothom!

En aquesta nova entrada, us mostraré el treball corresponent al tema 2 de l'assignatura de El pensament Matemàtic i la seva Didàctica, de tercer curs de GEDI.

Aquest consisteix a realitzar una sèrie de propostes a través de les quals els nens d'edat infantil s'aproximin al pensament matemàtic per tal desenvolupar les seves capacitats intel·lectuals com ara el raonament lògic, la simbolització, l'abstracció, la creativitat, l'atenció i la memòria entre d'altres, però també de fomentar una actitud positiva envers aquesta matèria tan estigmatitzada tradicionalment per la societat. D’aquesta manera, tractarem eliminar la visió de que les matemàtiques són avorrides, inútils i allunyades de la realitat, per tal de transmetre l’entusiasme i la passió necessària per viure les matemàtiques com una font de plaer i aprenentatge inesgotable.

A més a més, les nostres propostes no restaran aïllades i inconnexes de la resta d’àrees, sinó que es treballaran de manera transversal per tal de contextualitzar-les i fer-les significatives per l’infant. Aquest fet farà que el nen estigui molt més motivat per resoldre els possibles reptes cognitius que pugui trobar.

Un altre aspecte molt important que cal destacar, fa referència a la manera de transmetre els nous coneixements, ja que tractarem d’eliminar la forma tradicional en que el mestre era l’únic posseïdor de la veritat, per tal de basar-nos en la metodologia constructivista que postula l’infant com a agent actiu del propi aprenentatge, restant el mestre com a guia d’aquest procés.

En quant a les nostres propostes d’activitats per treballar amb els infants el pensament matemàtic, i més concretament els aspectes relacionats amb els nombres com ara seriar, ordenar i classificar, podem dir que estan basades en un conte que hem inventat les meves companyes de grup i jo. Aquest es titula Els Misteris de Seriocla que correspon justament amb les primeres lletres de les operacions nombrades anteriorment (seriar, ordenar i classificar).

Degut als nombrosos beneficis dels contes pels infants així com pel seu caràcter lúdic i dinàmic, hem pensat presentar les nostres propostes dins un conte a mode de problemes o reptes que han de superar els protagonistes, que són uns animalets fets de papiroflexia. A més a més, cal destacar que aquest conte el contextualitzarem com a part del projecte dels animals en el qual es treballaria de manera transdiciplinar altres aspectes com ara la literatura, l’expressió comunicativa, la imaginació i les llengües, entre d’altres.

Cal destacar, que aquestes propostes aniran dirigides a infants de cinc anys i en petit grup a través d’un racó específic sobre aquest projecte. En quant als materials emprats seran múltiples i variats per tal de garantir l’enriquiment de l’activitat. Finalment, en quant a l’avaluació, cal mencionar que serà processual i es durà a terme per mitjà de l’observació sistemàtica per part del mestre. Aquest, a través de preguntes prèviament estipulades, podrà conèixer el moment en que es troba l’infant i ajudar-lo en els reptes cognitius que pugui tenir actuant així en la zona de desenvolupament proper (Vigotsky). Degut a la nostra filosofia de treball, el mestre també s’autoavaluarà per tal de millorar la seva pròpia pràctica educativa.

En definitiva, esperem que aquesta proposta, suposi per l’infant una oportunitat de joc com a font de plaer i diversió, a través de la qual adquirir el gust per l’activitat matemàtica com a eina clau de progrés i superació dins d’una vida de reptes.

Si quieres educar a los alumnos mediante los conocimientos, ama y domina tu materia, y ellos le tomarán gusto y la amarán como tu, e influirás en su educación (...)”. Lev Nikolaièvitx Tolstoi.


CONTE: ELS MISTERIS DE SERIOCLA!

Aquí teniu la presentació power point del nostre treball, que consta d'una justificació de la proposta, una presentació del treball que mostrem, els objectius que es pretenen aconseguir, els materials que es faran servir, el conte en qüestió amb les propostes de treball que hem plantejat i la bibliografia emprada. També us mostrem l'àudio que vam emprar en la presentació del power point. La cançó és "In the Jungle". Donéu-li al play mentre vegeu el document. Veureu quin efecte més xulo! Esperem que us agradi!!

Els_misteris_de_Seriocla_Nieves_Sonia_Marta








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada